Pilanesberg

Pilanesberg is een malariavrij wildpark waar je de Big 5 kunt spotten. Vlakbij Johannesburg en naast Sun City.

Pilanesberg

Toegegeven, het is een stuk kleiner dan het Krugerpark. Maar Pilanesberg heeft ook een aantal voordelen: ten eerste is het malariavrij. Daarnaast vind je ook hier de Big 5, en omdat het park vrij klein is, is de kans dat je ze alle 5 spot best aanwezig! En het ligt op slechts 3 uur rijden van Johannesburg.

Het park ligt bovenop een oud vulkanisch gebied. 1,2 miljard jaar geleden is de krater overstroomd met magma, en dat is nog steeds zichtbaar aan de spectaculaire rotsformaties.

Midden in het park ligt de Mankwe dam. Daar omheen heb je de grootste kans om dieren te spotten, op zoek naar water. Grote kans dat je de nijlpaarden ziet in het meer.

Er leven enorm veel dieren in het park: leeuwen, olifanten, giraffes, neushoorns, luipaarden en nijlpaarden. Maar natuurlijk ook zebra's, springbokken, impala's en enorm veel vogels.

Over Pilanesberg

Beste reistijd
De meeste kans om dieren te spotten heb je van juli tot oktober, als de begroeiing wat minder dicht is. In januari is dat lastiger, maar ook dan zul je zeker veel beesten zien.

Reisduur
Je kunt je makkelijk 2 dagen vermaken in het park. Tip: ga 's ochtends vroeg een paar uur het park in, en 's middags chillen in het zwembad van Sun City.

Prijs
De entree is zo'n ZAR 110, ongeveer 7,50 euro per persoon.

Openingstijden
Afhankelijk van het seizoen gaat de poort tussen 6 uur en 6:30 open, en sluit het park om 18:30. Het park is het hele jaar geopend.

Activiteiten in Pilanesberg

Self driving safari

Met je eigen huurauto het park in kan erg goed. De hoofdwegen in het park zijn in prima conditie. Ook kun je wat onverharde paden pakt buiten de hoofdwegen pakken. Je ziet dan net wat meer van het park.

Tip: ga het park in voordat het echt heet wordt. Vroeg opstaan loont, want dan zie je echt meer dieren.

Game drives met een ranger

Met een ranger op pad in een open safari auto is ook een belevenis. Je zit een stuk hoger dan in je eigen auto en ziet dus veel meer. Daarnaast weet de ranger precies waar hij moet zijn, en ziet hij dingen die jij niet ziet.

De game drives beginnen 's ochtends vroeg of aan het eind van de middag, en kosten zo'n 40 euro per persoon. Je bent zo'n 2,5 uur onderweg, en je weet zeker dat je veel dieren spot.

Balloon safari

Nog beter: met een luchtballon op safari. Oké, het is best prijzig. Maar het is dan ook een once in a lifetime belevenis. Je wordt 's ochtends heel erg vroeg opgehaald door een ranger die je naar een open plek bij de Mankwe dam brengt. Daar wordt de ballon opgelaten en stap je in voor een vlucht van ongeveer een uur. Je laat je geruisloos meevoeren door de wind, en hangt vlak boven het wildlife. Daarnaast geniet je van het geweldige uitzicht.

Na de landing krijg je een glas champagne (het is dan 7 uur 's ochtends, dus het kan wel weer) en vervolgens rijd je door het park naar het restaurant waar je uitgebreid gaat ontbijten. Daarna volgt nog een uitgebreide safari.

Je moet een beetje geluk hebben, want het weer moet meewerken. Wij hadden geluk, maar we kennen ook verhalen van mensen die om 4 uur 's ochtends opstonden en net voor dat ze de lucht in zouden gaan hoorden dat het toch niet doorging.

Een vlucht kost je zo'n 280 euro. Heel veel geld, maar echt een aanrader!

Overnachten in Pilanesberg

Er liggen enkele erg luxe hotels in het park. Ongetwijfeld zijn die geweldig, maar je moet er wel flink voor in de buidel tasten. Onze tip: ga slapen in het Manyane Resort. Dat ligt op 2 minuten van de poort naar het park. Je hebt er mooie chalets, maar het leukst zijn de safari tenten. Het is luxe kamperen want er staan mooie bedden en een koelkast in je tent, en je hebt je eigen braaiplek. Die tenten kosten zo'n ZAR 1330, zo'n 80 euro.

In de buurt: Sun City

Sun City is een luxe resort met casino's, mooie hotels, een enorme golfbaan en een groot buitenzwembad, 'The Valley of the Waves'. Een mooi golfslagbad met spectaculaire glijbanen. Een goede plek om een dagje bij te komen, en dat op 15 minuten rijden van Pilanesberg. Zo kun je in de ochtend op safari, en als het later wat warmer wordt lekker gaan zwemmen. Probeer het wel zo te plannen dat je niet in het weekend in Sun City bent: dan is het eigenlijk veel te druk.

De entree voor Sun City (inclusief het zwembad) is maar ZAR 275, zo'n 15 euro. Voor dat geld heb je een leuke dag, en het is ook erg leuk voor kids.

Je kunt ook gaan slapen in the Palace of the Lost City: een bizar luxe hotel waar je flink wat geld voor betaalt. Onze tip: ga lekker in een safari tent overnachten. Veel goedkoper, en eigenlijk veel leuker.

De beste tips voor Zuid-Afrika in je mailbox?

We sturen je eens per 2 weken handige tips en goeie deals. Afmelden kan altijd, en we delen je gegevens met niemand.