Kaapstad

De mooiste stad ter wereld, als je het ons vraagt. De Tafelberg, Robben eiland, mooie stranden, het Waterfront en nog veel meer.

Kaapstad

Kaapstad is een stad waar wij oprecht verliefd op zijn. De stad vertegenwoordigd alles wat Zuid-Afrika heeft te bieden. Moet je keuzes maken waar je naar toe gaat in Zuid-Afrika? Neem dan vooral genoeg tijd voor Kaapstad. Je krijgt er zeker geen spijt van. Het meeste ligt op rijafstand waardoor je op een dag veel kan zien en doen.

De Tafelberg

Het icoon voor Kaapstad: de Tafelberg. Je kan Kaapstad niet bezoeken zonder deze berg gezien te hebben. We vertellen je er hier meer over.

Naast de Tafelberg ligt zijn kleine broertje: Lion's Head. Hier vind je ook een verstopt plekje waar je een ontzettend mooi uitzicht hebt op de Tafelberg: Wally's Cave. Niet makkelijk te vinden maar Kaapstad Magazine geeft je de routebeschrijving.

Robben eiland

Het is nog maar kort geleden dat de 'apartheid' van kracht was in Zuid-Afrika. Je kan het land niet bezoeken zonder iets van deze geschiedenis mee te krijgen. Nelson Mandela is hierbij natuurlijke een grote naam en was een belangrijke verzetstrijder tegen de 'apartheid'.

Robben eiland is met name bekend van de tijd dat Mandela hier gevangen heeft gezeten, maar kent een lange historie. We vertellen je er hier meer over.

Victoria & Alfred Waterfront

Het V&A Waterfront is een luxe winkelcentrum waar ook veel restaurants en hotels zijn gevestigd. Er is op het Waterfront en in de directe omgeving (lees: op loopafstand) veel te zien en te doen en daardoor zeker de moeite waard om te bezoeken. Natuurlijk kan je je hier ook prima vermaken met een dagje winkelen. Zo vind je hier woonwinkels, kledingwinkels, parfumeries, schoenenwinkels en nog veel meer. De winkels zijn dagelijks geopend dus ook een prima plek om heen te gaan wanneer het weer bijvoorbeeld niet mee zit.

Geniet van het uitzicht en lekkere eten bij het Harbour House
Als je een hapje wil eten raden we je zeker aan een tafel te proberen te bemachtigen bij de Harbour House. Het restaurant zit op een mooie plek dicht bij de haven. Door de vele ramen heb je een mooi uitzicht op de boten die hier liggen en het voorbij wandelend publiek. Op het menu staan veel visgerechten, maar je kan hier ook goed een mooi stuk vlees bestellen. De kwaliteit is net zo goed. Het kan hier vrij druk zijn dus probeer van te voren te reserveren. Bv. door langs te lopen voordat je gaat winkelen, maar je kan ook gemakkelijk reserveren via hun website.

Of kies elk wat wils bij de Food Market
Een andere leuke plek om te eten is de V&A Food Market. Hier vind je heel veel verschillende soorten winkeltjes waar verschillende gerechten worden aangeboden. Van een poke bowl tot vers gebakken broodjes en lekkere smoothies en ijsjes.

Vergeet niet te onderhandelen
Als je buik gevuld is kun je originele souvenirs inslaan bij de vele winkels in The Watershed. Deze loods bevindt zich naast de V&A Food Market en huist veel verschillende lokale winkels. Erg leuk om rond de struinen naar dat ene unieke stuk. Oooh, en geef het vooral aan wanneer je iets te duur vindt. Het is Afrika, dus over de prijs is vaak te onderhandelen.

Vissen kijken met de kinderen
Net voorbij The Watershed heb je de Two Oceans Aquarium. Vooral met kinderen is het erg leuk om dit aquarium te bezoeken. Maar het museum is ook voor volwassenen erg leuk om te bezoeken. Er is veel te zien; van vissen tot haaien en pinguïns. Het museum is breed opgezet en geeft ook veel aandacht aan de 'Plastic Soup' en de bewustwording over de manier waarop wij met onze oceanen omgaan.

Van graansilo tot museum
Het Zeitz Museum Of Contemporary Art Africa (Zeitz MOCAA) is een museum wat vrij recent (2017) is geopend en hedendaagse Afrikaanse kunst toont. Het museum is gevestigd in een oude graansilo wat volledig verbouwd is tot museum, maar waaraan nog goed te zien is dat het ooit een graansilo was. Het museum is niet alleen de moeite waard voor haar kunst, maar ook het pand zelf is erg mooi om te zien. Ook wanneer je geen grote kunstfan bent of hier verstand van hebt is er veel te zien om je over te verwonderen.

Om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat: het museum is op dinsdag gesloten. Daarnaast hebben alle Afrikanen op woensdag vrij toegang, waardoor het mogelijk drukker kan zijn dan op andere dagen.

The Old Biscuit Mill

In de wijk Woodstock in Kaapstad vind je The Old Biscuit Mill. Een klein winkelcentrum waar allerlei creatievelingen hun waren verkopen en waar ook regelmatig markten worden georganiseerd. The Old Biscuit Mill is een leuk stukje Kaapstad waar ook veel inwoners naar toe gaan.

Hier vind je ook de Test Kitchen: een van de beste restaurants wereld wijd. In 2016 stonden ze op nummer 22 van The World Best Restaurants Award. We overdrijven dan ook niet als we zeggen dat dit een toprestaurant is. Als je naar Kaapstad komt is het zeker de moeite waard om hier een tafeltje te proberen te bemachtigen. Reserveren is wel aan te raden en dit kan maximaal 3 maanden van te voren.

Camps Bay

Als je naar Kaapstad gaat is Camps Bay een leuke plek om te overnachten. Er zijn veel leuke restaurants en kroegjes en het ligt aan het strand, dus overdag kan je lekker van de zon genieten. De keren dat we naar Kaapstad zijn geweest hebben we meerdere keren in Camps Bay overnacht en dat beviel erg goed. Je zit op steenworp afstand van de bezienswaardigheden van Kaapstad en na een dagje zonnen op het strand kan je 's avonds lekker een drankje gaan doen in Cafe Caprice.

Wij hebben eigenlijk altijd via Airbnb accomodaties geboekt en dat beviel erg goed. In Camps Bay zitten veel expats waardoor je dus vaak bij Duitsers, Fransen of Engels in huis zit. Dit maakt het contact erg leuk. Daarnaast wilden onze gastheer of -vrouw ons altijd met liefde helpen aan tips voor de beste restaurant en plekken op te bezichtigen. Het is vaak een stuk persoonlijker dan wanneer je in een hotel overnacht waardoor je het land beter leert kennen.

Bo Kaap

In Kaapstad ligt de wijk Bo Kaap. Deze wijk staat bekend om de vele vrolijk gekleurde huizen en de Islamitische bewoners. Bo Kaap is Afrikaans en betekent 'boven kaap', wat refereert aan de locatie: boven het centrum van Kaapstad. De huidige bewoners stammen af van de slaven die door de Nederlanders (in opdracht van de VOC) in de 18de eeuw naar Kaapstad zijn gehaald. Veel bewoners hebben hun roots liggen in Maleisië, Indonesië en India.

In de tijd van de slavernij was het voor slaven verboden om gekleurde kleding te dragen. Met de afschaffing van de slavernij in 1838 werd dit groots gevierd door ook alle woningen felle kleuren te geven. De wijk staat er tot op de dag van vandaag nog zo bij. Het is namelijk traditie dat na het vasten tijdens de Ramadan alle huizen opnieuw worden geverfd.

Een wijk dus met historie en een mooi beeld van de multiculturele stad Kaapstad.

De beste tips voor Zuid-Afrika in je mailbox?

We sturen je eens per 2 weken handige tips en goeie deals. Afmelden kan altijd, en we delen je gegevens met niemand.